Публикация

Момчето, на което в „Пирогов” бе трансплантиран бъбрек, се чувства добре

Момчето, на което бе трансплантиран бъбрек в УМБАЛСМ „Пирогов”, се възстановява бързо и се чувства добре. Това съобщи доц. Славчо Кънчев, началник на Клиниката по урология.


Момчето, на което бе трансплантиран бъбрек в УМБАЛСМ „Пирогов”, се възстановява бързо и се чувства добре.
Това съобщи доц. Славчо Кънчев, началник на Клиниката по урология, където е настанен 16-годишният пациент.

Операцията беше извършена на 27 януари от френски и български хирурзи. Донор на органа стана 37-годишната майка на пациента.

„В такива случаи може да се разчита на висока тъканна съвместимост.” – коментира пред health.bg началникът на урологичната клиникана „Пирогов” доц. Славчо Кънчев.

Той участва в експлантацията (изваждането) на бъбрека заедно с френския хирург д-р Пол Мериа от парижката болница „Сент Луи”, д-р Валери Мариновски – шеф на Отделението по обща и спешна урология, и анестезиолога д-р Цветан Борисов.

Специалистите отбелязват, че високата тъканна съвместимост намалява риска от отхвърляне на присадения орган.

В трансплантацията на бъбрека участва проф. Алаа ел Гономи от болницата „Робер Дебре” в Париж. Той оперира заедно с д-р Емил Доросиев, началник на Отделението по ендоурология и бъбречна трансплантация, както и детския уролог д-р Стоян Пеев.
Анестезията беше поверена на д-р Оливие Юо, д-р Веселина Киселкова и д-р Росица Господинова.



Коментари

Бернард Ги
2 май 2018 15:51

Направо съм впечатлен от несъвсем кадърните уролози в Пирогов... Сменят си мнението по няколко пъти на ден, но основната им идея е да "претакат" парите на здравната каса. Имам много сеиозни съмнения относно професионализма д-р Доросиев (син на Доцент Доросиев - също уролог)