Публикация

Трансплантацията на стволови дава шанс на болни с множествена склероза

Американски учени са провели клинични изследвания при хора в ранен етап на заболяването. Резултатите показват, че в началните стадии има възможност за възстановяване на имунната система...


Учени от Северозападния университет в Чикаго са постигнали успех в лечението на множествена склероза чрез трансплантация на стволови клетки, съобщи Medical News Today.

Те са провели клинични изследвания при хора в ранен етап на заболяването. На всеки от пациентите са били трансплантирани извлечени от собствения му организъм стволови клетки.
Резултатите показват, че в началните стадии на болестта има възможност за възстановяване на имунната система и предотвратяване на тежките поражения на нервната система, характерни за по-късните стадии.

При множествената склероза имунната система атакува обвивката на нервите, при което се стига до цялостно увреждане на неврологичните функции.

Пациентите са били подложени на химиотерапия, след което са им инжектирани стволовите клетки, извлечени преди процедурата. Този метод е „подновил” имунната им система.

Болните са подобрили походката си, координацията си, зрението си. Имунната им система е престанала да атакува мозъка.

Предстои по-мащабно изследване, което да потвърди откритието, публикувано в онлайн изданието на The Lancet Neurology.


Коментари