Публикация

Полски хирурзи оперираха 5 деца със сърдечни малформации

Интервенциите бяха извършени от проф. Яцек Биалковски и проф. Малгожата Шкутник от Силезийския кардиологичен център, който е специализиран в диагностиката и лечението...


Пет деца с вродени сърдечни заболявания бяха оперирани в Националния кардиологичен център от екип от полски и български специалисти.

Пациентите са на възраст от 5 до 15 години, с рядко срещани малформации на сърцето. Те са коригирани чрез съвременна методика, при която в сърцето се прониква чрез катетър и се избягват традиционните хирургични разрези.

Интервенциите бяха извършени от проф. Яцек Биалковски и проф. Малгожата Шкутник от Силезийския кардиологичен център, който е специализиран в диагностиката и лечението на вродени сърдечни малформации.

Те извършиха за първи път в България корекция на междукамерен сърдечен дефект при 15-годишно момиче. Операцията е рискова, тъй като нерядко при нея възникват усложнения. Според лекарския екип в конкретния случай тя е преминала успешно. Има вероятност да се наложи повторна намеса след година, но лекарите са оптимисти по отношение на дългосрочния резултат от лечението.

Прогнозите на специалистите за здравето на другите 4 деца също са благоприятни. По-късно днес ще бъдат оперирани още две деца.
Очаква се всички да бъдат изписани до 2 февруари.

„Това, че при нас оперират чужди специалисти, дава възможност българските лекари да разширят квалификацията си. От финансова гледна точка това също е разумно.” – коментира доц. Маргарита Цонзорова, национален консултант по детска кардиохирургия.

От своя страна полските специалисти коментираха, че българските им колеги са показали високо академично и професионално ниво и се надяват сътрудничеството между двата кардиологични центъра да се развива и в бъдеще, включително с обмен на кадри.

„Искам да кажа, че между кардиолозите и кардиохирурзите няма състезания.” – заяви проф. Биалковски.

Тъй като при деца с подобни малформации има реален риск от усложнения, българските лекари са били в готовност, при необходимост да се включат, като приложат традиционните хирургични методи.

Проф.  Биалковски и проф. Шкутник са поканени у нас от фонда за лечение на деца, по предложение на доц. Цонзорова.


Коментари