Публикация

Съдовете с незалепващи покрития намаляват женската плодовитост?

Изследователи от Калифорнийския университет в Лос Анжелис са установили, че незалепващите покрития на домакинските съдове могат се отразят негативно на способността за зачеване при жените...


Изследователи от Калифорнийския университет в Лос Анжелис са установили, че незалепващите покрития на домакинските съдове могат се отразят негативно на способността за зачеване при жените, съобщи Би Би Си.

Това се дължи на перфлуоровъглеродните съединения (PFCs); които се съдържат не само в покритията на някои съдове, но и в дрехи, подови настилки и други предмети на бита.

Заключенията са направени въз основа на проучване сред 1240 бременни жени в Дания, при които е изследвано съдържанието на вредните съединения в кръвта. Същевременно бъдещите майки са били попитани колко бързо са успели да заченат.

При анализа на данните се е оказало, че има връзка между съдържанието на перфлуоровъглероди в кръвта и времето, което е било необходимо, за да могат жените да забременеят.

Според ръководителя на проучването проф. Йорн Персон, за двойките, които искат да имат деца, е почти невъзможно да избегнат контакта с такива вещества. Същевременно процесът на очистване на организма от тях е много бавен.

При някои жени, изложени на перфлуоровъглероди, се наблюдава нередовен цикъл.

Британски учени настояват за продължаване на изследванията, за де се установи със сигурност какво е влиянието на тези съединения.


Коментари