Публикация

Камера за ранна диагностика на очни заболявания работи във Варна

Цветните снимки дават възможност да се наблюдават различни заболявания на съдовете, възпалителни процеси и туморни образувания.


Във варненската Специализирана болница по очни болести за активно лечение работи дигитална камера за ранно откриване на съдови и дегенеративни заболявания.

Модерната технология, на стойност 30 хиляди евро, е дарение от японското правителство. Тя бе представена на официална церемония в присъствието на посланик Цунехару Такеда.

Над 100 пациенти са вече изследвани с новата фундус камера, която прави снимки на очното дъно. Тя е ценна при диагностициране на диабетната ретинопатия, която води до слепота при младите, както и на макулна дегенерация (увреждане на централната част на ретината) при хората над 65-годишна възраст.

Цветните снимки дават възможност да се наблюдават различни заболявания на съдовете, възпалителни процеси и туморни образувания. Само преди седмица специалистите са започнали наблюдение на 11-годишно момче, при което е установена наследствена макулна дистрофия.

Прецизната апаратура ще се окаже важен елемент и при проследяването на децата с диабет първи тип, които също са застрашени от ретинопатия.

Изследването е безболезнено и трае десетина минути. За здравноосигурените то е безплатно.

Коментари