Публикация

Доц. Пилософ: Конкуренцията между педиатри и лични лекари е зловредна

Дискусията за медицинското обслужване на децата до 14-годишна възраст не би трябвало да включва елемент на конкуренция...


Дискусията за медицинското обслужване на децата до 14-годишна възраст не би трябвало да включва елемент на конкуренция между педиатрите и общопрактикуващите лекари, защото това би навредило на детското здравеопазване.

Това заяви пред health.bg доц. Владимир Пилософ, заместник-председател на Българската педиатрична асоциация.

Асоциацията води разговори с Националната здравноосигурителна каса и с представители на общопрактикуващите медици по предложението на педиатрите пациентите до 14 години да се поемат изцяло от детските лекари.

„Трябва да се изходи от интересите на пациента, а в случая пациентът е дете. Да се поставя въпросът от гледна точка на конкуренция между педиатрите и джипитата е зловредно.” – коментира доц. Пилософ.

Той поясни, че към момента в големите градове има достатъчно детски лекари, но в някои малки населени места няма такива специалисти, от което страда качеството на педиатричната помощ.

„Когато се казва, че нивото на педиатричното обслужване е ниско, става въпрос за това, че специалистите не достигат. Педиатрите ни са нелошо квалифицирани, проблемът е, че броят им намалява.” – подчерта доц. Пилософ.

Той допълни, че подобна дискусия за детското здравеопазване се води и в други европейски страни.

„В Унгария, например, до 6-годишна възраст с децата се занимават само педиатри. До 15 години преценката е на родителите, а след това ги поемат общопрактикуващите лекари.” – допълни доц. Пилософ.


Коментари