Публикация

Доц. М. Лилова: Клиничните пътеки в педиатрията са най-нископлатените

Детското здравеопазване трябва да стане приоритет в държавната политика. Към момента има случаи, подлежащи на болнично лечение, които остават извън клиничните пътеки...


Детското здравеопазване трябва да стане приоритет в държавната политика. Към момента има случаи, подлежащи на болнично лечение, които остават извън клиничните пътеки.

Това заяви пред health.bg доц. Маруся Лилова, началник на Клиниката по педиатрия в МБАЛ „Токуда”.

По думите й, е нужно да се направи цялостен анализ на състоянието в сектора, да бъдат отчетени правилно съществуващите проблеми и да се предприемат конкретни стъпки за тяхното разрешаване.

„Клиничните пътеки, които се отнасят до педиатрията, са най-нископлатените. Парадоксално е, но има заболявания при децата, които са чести, но не влизат в клиничните пътеки. Например ангината може да не бъде толкова тежка, но в някои случаи изисква болнично лечение, което не се заплаща от касата.” – посочи доц. Лилова.

Недостатъчни са и средствата, които се отпускат за лечението на едно от най-честите заболявания в детската възраст – инфекцията на пикочните пътища.
Доц. Лилова определи като абсурдно касата да отделя само 370 лева, тъй като бъбречното заболяване може да бъде много сериозно и да изисква допълнителни изследвания.

Тя подчерта, че по-точната диагностика, по-качественото лечение и грижи за децата може да бъдат постигнати чрез по-добро финансиране на клиничните пътеки.

Като съществен проблем в сферата тя посочи и недостига на детски лекари.

„Педиатрите в страната стават все по-малко. Това е един от показателите, които трябва да тревожат обществеността.” – категорична бе доц. Лилова.

По думите й, причините за това са комплексни. Налице са прекомерни изисквания към детските лекари за знания и отговорност, които от своя страна не се заплащат подобаващо.

„Специализацията по педиатрия беше направена толкова трудна, толкова несъобразена с нашите условия. Бяха въведени европейски стандарти във всички сфери, без да сме подготвени за това.” – коментира завеждащата Клиниката по педиатрия в „Токуда”.

Доц. Лилова бе категорична, че да бъдеш педиатър е достойно звание.

„Винаги има лекари с по-добра и с по-лоша квалификация. Това се отнася за абсолютно всички дисциплини.” – посочи тя и изрази несъгласието си с изказването на председателя на Българската педиатрична асоциация доц. Евгений Генев, че професионалната квалификация на детските лекари е на фелдшерско ниво.


Коментари