Публикация

Населението в Пловдивско застарява, но раждаемостта расте

Районният център по здравеопазване в Пловдив отчита трайно застаряване на населението в областта и отрицателен прираст за 2008 г...


Населението в Пловдивска област трайно застарява, а прирастът в областта и през 2008 г. остава отрицателен.
Това показват данните на Районния център по здравеопазване в Пловдив.

„Въпреки че през миналата година раждаемостта леко се е увеличила и е 10 на 1000 души, коефициентът на общата смъртност остава по-висок - 13,6, и обуславя продължаването на отрицателната демографска тенденция.” - коментира директорът на РЦЗ д-р Георги Божиков.

Той уточни, че през миналата година са се родили 7058 деца, но като цяло населението в областта е намаляло с 1300 души.

През 2008 г. се наблюдава увеличение на абортите – техният брой е близо 3000, като се отчита рязко снижаване на възрастовата граница.
Двойно са нараснали случаите на прекъсване на бременността при момичетата между 15 и 17 години. Според статистиката от общо 302 аборта през миналата година, 147 са били по желание на непълнолетните пациентки, 8 са по медицинско показание, 153 са спонтанни.

„Причините за тревожната статистика са много, като на първо място е липсата на сексуална култура.” - коментира д-р Божиков.

Според него е недопустимо в 21 век, когато има достъпни методи за предпазване от нежелана бременност, малолетни и непълнолетни момичета да забременяват.


Коментари