Публикация

Белодробната болница в Пловдив очаква спасително финансиране

Два милиона лева са необходими, за да може Болницата за белодробни болести в Пловдив да излезе от затрудненото си положение и да функционира нормално.


Два милиона лева са необходими, за да може Болницата за белодробни болести в Пловдив да излезе от затрудненото си положение и да функционира нормално.

Това съобщи директорът на болницата д-р Георги Благоев, който уточни, че приблизително толкова са задълженията на специализираното заведение, натрупани с годините.

„През 2003 г. Министерството на финансите и Министерството на здравеопазването забравиха, че към болницата има и тубдиспансер. Тогава за него не бяха предвидени никакви средства. През годината един лев не постъпи в сектора и се натрупа 1,5 млн. лева дълг. Министерският съвет отпусна 12 млн. лв. за болниците в Пловдив, но белодробната отново не получи финансиране. През 2004 г. Общинският съвет гласува 1 млн. лв. за нас, но парите не са дадени досега.” - обясни д-р Благоев.

Той бе категоричен, че ако не се отпусне допълнително финансиране, лечебното заведение не може да съществува.

„Ние лекуваме болни от цяла Южна България, редно е държавата да се ангажира с допълнително финансиране.” - категоричен е директорът.

Болницата работи по шест клинични пътеки, които са най-нископлатените.
„Факт е, че държавата поема лечението на туберкулоза, но само докато пациентът е в болница. След това обаче има наблюдение, което не се заплаща. За проследяване на един болен се изисква преглед, ЕКГ, кръвна картина, рентгенови снимки, томография. За тези неща касата не ни плаща, а болницата, която трупа дългове.” - поясни д-р Благоев.

Преди ден от EVN предупредиха, че ще спрат тока на здравното заведение заради задължения от 6000 лева. Късно снощи бе постигнато споразумение, след като бе преведена половината сума.


Коментари