Публикация

Центърът по хипертония в „Токуда” ще получи европейски сертификат

Профилактиката и контрола на високото кръвно налягане като основен рисков фактор за сърдечно-съдовите заболявания ще са основна задача на специализирания център по хипертония...


Профилактиката и контрола на високото кръвно налягане като основен рисков фактор за сърдечно-съдовите заболявания ще са основна задача на специализирания център по хипертония към МБАЛ „Токуда”.

Това заяви председателката на Българската лига по хипертония проф. Светла Торбова, която оглавява центъра.
Той е първото звено за борба със заболяването в страните в Източна Европа, което ще получи сертификат от Европейското кардиологично дружество.

„В България хипертониците са над 2 милиона души, а солта е главният фактор за хипертонията. Ако приемът на сол се намали наполовина, ще бъдат спасени 2,5 милиона души, които всяка година ненужно умират от сърдечен инфаркт, мозъчен инсулт и хронични бъбречни заболявания.” – коментира проф. Торбова по повод на Световната седмица за повишено внимание към солта, която се отбелязва от 2 до 8 февруари.

„Страната ни е сред държавите с най-висока смъртност от мозъчносъдова болест в Европа.” – допълни д-р Иво Петров, началник на Отделението по кардиология в болницата.

Специалистите са категорични, че повишаването на контрола на артериалната хипертония ще доведе до по-малко ненужна смърт.

Ограничаването на приема на сол с храната може да намали риска за заболяване от хипертония с 20 на сто, да редуцира повишаването на систолното налягане с възрастта и да намали с 20 на сто усложненията от хипертонията.
По този начин може да бъде предотвратен всеки пети инфаркт, инсулт, внезапна сърдечна смърт и др.

В световен мащаб всяка година 7,6 милиона души умират преждевременно в резултат на високо кръвно налягане.

Според статистиката на Световната здравна организация, хипертонията е причина за 54 на сто от мозъчните инсулти и 47 на сто от случаите на исхемична болест на сърцето.
Данните показват, че а 80 на сто от свързаните с хипертноията сърдечно-съдови заболявания – инсулти, инфаркти, внезапна сърдечна смърт, сърдечна недостатъчност, бъбречна недостатъчност са в страните със средни и ниски доходи.



Коментари