Публикация

Проф. Драгомир Коев: По-малко инсулти, ако се ограничи солта

Броят на инсултите може да намалее с около 15%, ако се ограничи консумацията на сол при пациенти със съдови заболявания...


Броят на инсултите може да намалее с около 15%, ако се ограничи консумацията на сол при пациенти със съдови заболявания.
Това заяви проф. Драгомир Коев, собственик на клиника „Професор Коеви” на среща с журналисти във Варна, организирана по повод Световната седмица за повишено внимание към солта (2 - 8 февруари)

Специалистите отбелязват, че традиционно българинът консумира сол повече, отколкото е полезно. При него приемът на натрий е поне 3,5 пъти над нормата. Това е една от причините страната ни да е на първо място по брой на сърдечно-съдовите заболявания в Европа.

Без натрий човешкият организъм не може да съществува, защото той регулира химичните процеси. Затова се препоръчва на всеки 24 часа децата да приемат максимум до 3 грама сол, а възрастните – до 5 грама.

Специалистите припомнят, че сол се съдържа в редица животински продукти като риба, месо, яйца и др. Според тях, най-големият проблем за българина са готовите колбаси, пакетираните и консервираните храни, ястията в обществените заведения, които са богати на изключително много натрий. На практика 80% от консумираната сол се съдържа именно в тези продукти.

Поддържането на твърде високи нива на натрия в организма може да предизвика съдови заболявания, високо кръвно налягане, затлъстяване, бъбречнокаменна болест, остеопороза, рак на стомаха.


Коментари