Публикация

Започна подписка срещу директната продажба на ДКЦ в Пловдив

Според медиците, липсата на информация от страна на общинската администрация за начина за раздържавяване създава напрежение...


Общопрактикуващи лекари от диагностично-консултативните центрове в Пловдив започнаха подписка против приватизацията на бившите поликлиники чрез директна продажба и без преференции за работещите в тях медици.

Според тях, липсата на информация от страна на общинската администрация за начина за раздържавяване създава напрежение сред съсловието.

Лекарите са притеснени от факта, че бъдещите собственици ще ограничат медицинската дейност в 3-4 кабинета и ще използват останалата част за печеливши дейности.

До момента документът е подписан от около 2/3 от работещите в ДКЦ.

„Обслужваме около 60 хил. души, които няма да могат да получават първичен преглед, консултация със специалист и изследвания на едно място.” – се казва в обръщение на работещите в ДКЦ-2 към кмета Славчо Атанасов и местния общински съвет.

Лекарите и специалистите са категорични, че не са против приватизацията като такава, но настояват за яснота по механизмите за нейното провеждане. Преобладаващото мнение е, че няма изработена точна и прозрачна стратегия и хората не разбират за какво става дума.

Медиците ще настояват за допитване и до пациентски организации.

Синдикатите и местните организации на партиите ГЕРБ и „Атака” също апелират за създаването на ясно правила за приватизирането на здравните заведения и за обществен дебат кои от тях да бъдат продадени.


Коментари