Публикация

Д-р Л. Киров: Да се грижим за човека с болест, не за болестта на човека

От тази година се въвеждат нови правила за работата на личните лекари...


Необходимо е здравната система да се грижи за човека с болест, а не за болестта на човека. Пациентът трябва да бъде обгрижван като цяло, което включва допълнителни изследвания и консултации при личния лекар, който го познава най-добре.

Такава позиция изрази д-р Любомир Киров, председател на Националното сдружение на общопрактикуващите лекари в България.

Той напомни, че от тази година се въвеждат нови правила за работа на семейните лекари.
Профилактичният преглед за лицата над 18-годишна възраст ще включва клиничен преглед с изследвания и измервания, анкетна карта за определяне на риска от заболяване, както и установяване на налично заболяване.

В анкетната карта ще бъдат отбелязвани резултатите от лабораторните изследвания, както и показатели като ръст, тегло, наличие на вредни за здравето навици като тютюнопушене, употреба на алкохол и др. Това ще даде възможност да бъдат формирани рискови групи.

През 2009 г. за пациентите с хронични заболявания са осигурени по 4 диспансерни прегледа при личния лекар. При нужда няма да се отказва и допълнителен прием. На тях ще бъдат изписвани тримесечни рецепти за лекарства.
Акцент ще бъде поставен върху социално значимите заболявания, тъй като страната ни е на едно от челните места в ЕС по заболеваемост и смъртност от такива болести.

Ще бъде проследявано и състоянието на хора с диабет от втори тип, със стенокардия, нарушена функция на щитовидната жлеза, както и на прекаралите инфаркт.

По преценка на лекаря пациентът ще бъде насочван към специалист. През тази година консултацията при кардиолог включва електрокардиография и изследване с велоергометър.

Общопрактикуващите медици ще могат да назначават специализирани изследвания като мамографии, PSA (за диагностициране на заболявания на простатната жлеза); микроалбуминурия (за диагностициране на диабет); изследвания на някои хормони.

Промените са в резултат от договореностите, които семейните лекари са постигнали с Националната здравноосигурителна каса за подобряване на тяхната работа.

"Играта на стражари и апаши със здравната каса приключи." – коментира д-р Киров.

От своя страна д-р Румяна Тодорова, директор на НЗОК, подчерта, че през тази година работата на общопрактикуващите лекари ще бъде наблюдавана стриктно. Ще се извършват системни проверки на дейностите, за които на медиците се дават повече средства.

"Много хора се научиха да не работят, да не четат, което в медицината е страшно. Ако един лекар не чете на ден по едно нещо, аз ви уверявам, че той не е никакъв лекар, а занаятчия." - подчерта директорката на НЗОК.

По думите на д-р Тодорова, в бъдеще може да се говори за диференцирано заплащане на личните лекари според резултатите от тяхната работа.


Коментари