Публикация

Д-р А.Калайджиев: Новите правила за работа пестят време и нерви на пациента

Изписването на лекарства на хронично болните за период от три месеца ще спести време и нерви на пациентите, както и разходи за бланки на лекарите...


Изписването на лекарства на хронично болните за период от три месеца ще спести време и нерви на пациентите, както и разходи за бланки на лекарите.

Това заяви председателят на Сдружението на общопрактикуващите лекари в Пловдив д-р Александър Калайджиев по повод на новите правила за работа в първичната доболнична помощ, договорени с НЗОК в края на 2008 г.

"Облекчението е голямо и за трудно подвижните мъже и жени.” – допълни д-р Калайджиев.

Той оцени като положителна и промяната в наблюдението на диспансеризираните болни с исхемична болест на сърцето, мозъчно-съдова болест и заболявания на щитовидната жлеза.

"Болните няма да бъдат непрекъснато препращани при съответните специалисти, ние ще извършваме необходимите изследвания и прегледи. Процедурите ще се извършват през определен интервал от време и ако се открият нарушения, тогава пациента ще се изпраща на консултация при специалист.” – коментира д-р Калайджиев.

От своя страна, директорът на РЗОК в Пловдив д-р Борис Джурджев поясни, че от тази година за първи път при профилактичния преглед се въвежда анкетна карта на пациента. С нея ще се гарантира, че прегледът е извършен, а не само фиктивно отчетен.

"В картата са включени 10 важни заболявания и всеки пациент по време на профилактиката ще трябва да отбележи дали страда от някое от тях. Ще се вписва още колко тежи, колко е висок и колко е индексът на телесна маса. Особено внимание ще се обръща на три изключително значими заболявания - сърдечносъдови, диабет и рак.
Ако те бъдат отбелязани в картата, тогава на пациента ще се правят и допълнителни по-специални изследвания.” – отбеляза д-р Джурджев.


Коментари