Публикация

Доц. Д. Байкова: Да бойкотираме сиренето, което ни продават в тави

Oтговорността на производителите към качеството на произвежданите храни е силно занижена и хората дори не подозират колко фалшификати консумират...


Гражданите да не купуват храни без етикети, тъй като продуктите с неустановен произход могат да отключат алергични реакции и да имат вредни последствия върху здравето като цяло.

Това заяви пред health.bg доц. Донка Байкова, специалист по хранене и диететика.

Тя допълни, че отговорността на производителите към качеството на произвежданите храни е силно занижена и хората дори не подозират колко фалшификати консумират.

„Трябва да бойкотираме сиренето, което се продава в тави, кренвиршите на размерване и всички други стоки, върху няма етикет с информация за състава им.” – коментира доц. Байкова.

Тя прогнозира, че при започналите днес проверки на прокуратурата и инспекторите от "Държавен ветеринарно-санитарен контрол" ще бъдат установени множество нарушения.

Доц. Байкова подчерта, че вредни за здравето могат да бъдат не само млечните произведения и меките колбаси, заради които се предприема проверката, но и много от предлаганите видове хляб и голяма част от зеленчуците.

По думите й, при избор на хляб трябва да се следи какъв вид брашно е посочен върху етикета. Ако то е от тип 1150 до тип 2000, става дума за качествена суровина, в противен случай продуктът не отговаря на критериите за здравословна храна.




Коментари