Публикация

Експертният съвет към МЗ: Здравните фондове да не стават застрахователи

Предложението на Комисията за финансов надзор здравноосигурителните дружества да се регистрират като застрахователи...


Предложението на Комисията за финансов надзор здравноосигурителните дружества да се регистрират като застрахователи беше отхвърлено на днешното заседание на Експертния съвет по реформата в здравеопазването към МЗ.
Предвиждаше се това да стане чрез промени в Кодекса за застраховането.

„Първо, нещата не бива да се правят на парче. Освен това, настоящата политика на Министерството на здравеопазването и приетата здравна стратегия не предвиждат подобна стъпка.
Да се определят механизмите на финансиране на здравеопазването чрез промени в Кодекса за застраховането е неправомерно, некомпетентно и неподходящо, особено при настъпващата икономическа криза, чиито последици не могат да се предвидят със сигурност.” – мотивира се пред health.bg председателят на съвета проф. Цекомир Воденичаров.

Той подчерта, че в Европа като цяло, въпреки съществуващия плурализъм, в основата на здравните системи е осигуряването.

„Така е поради две неща: солидарност и превенция. Застраховането е характерно предимно за САЩ, където се предвиждат промени, за да се засили елементът солидарност. Идеята е към застраховането да прибягват тези, които искат някакви екстри, допълнителни услуги към основния пакет.” – коментира проф.Воденичаров.

Той подчерта, че въпросът за статута на частните здравни дружества е свързан с това какъв модел на демонополизация на НЗОК ще бъде избран.

„Личното ми мнение е, че демонополизацията на НЗОК трябва да се извърши при равнопоставеност на субектите, фондовете да бъдат поставени в равни условия с касата. Разбира се, има логика и в това първоначално фондовете да надграждат пакета на касата.” – коментира председателят на експертния съвет.

По думите му, подобни решения трябва да се вземат след публична дискусия, с консенсус между Министерството на здравеопазването, НЗОК, парламентарната Комисия по здравеопазването, синдикатите, здравните фондове, пациентските организации.


Коментари