Публикация

Проф. Юсуке Накамура идва у нас за симпозиум по медицинска генетика

Проф. Накамура, който е водеща фигура в международния проект за разчитане на човешкия геном...


Световноизвестни учени ще дискутират ролята на човешките гени и протеини при лечението на социално значимите заболявания на симпозиум, който ще се проведе на 19 и 20 март в МБАЛ „Токуда”.

Специален гост на събитието ще бъде проф. Юсуке Накамура, който е водеща фигура в международния проект за разчитане на човешкия геном. Проф. Накамура изследва податливостта на гените към различни болести като миокарден инфаркт, затлъстяване, бронхиална астма, диабетна полиневропатия, болест на Крон.

Д-р Антоанета Минчева, която работи в екипа на нобеловия лауреат за медицина за 2008 г. проф. Цур Хаузен, ще представи резултати от изследвания, проведени в Центъра за ракови изследвания в Хайделберг.

Сред лекторите са експерти в областта на човешката генетика от Япония, САЩ, Англия, Германия, Швейцария, Италия, Гърция.

Симпозиумът се провежда под егидата на Българската национална академия по медицина, Българската академия на науките, Съюза на учените в България, Медицинския университет в София, Българското дружество по генетика на човека, Националния геномен център за социално значими заболявания.

Форумът е предназначен както за специалисти, така и за широката общественост.


Коментари