Публикация

Проф. Д.Чавдаров: Ако детето направи гърч, не изпадайте в паника!

Грипът и другите инфекциозни заболявания при децата често протичат с висока температура, която може да предизвика гърчове...


При температурен гърч при децата не бива да се прави опит физически да се спрат конвулсиите или да се отваря устата. Детето трябва да се обърне на една страна.

Това съветва неврологът проф. Димитър Чавдаров.

Грипът и другите инфекциозни заболявания, характерни за сезона, при децата често протичат с висока температура, която може да предизвика гърчове при по-малките деца.

„Те са най-разпространени при децата между 6 м. и 6 г., но има и изключения. В напредналите държави от 2 до 5 процента от децата получават температурни гърчове, а в страните от третия свят – много повече.” – коментира проф. Чавдаров.

По думите му, при гърчове над 10-15 мин. или повтарящи се един след друг по-кратки гърчове, е необходима спешна лекарска намеса.
Ако продължителността е до 10 минути не трябва да се предприема нищо, освен да се повика „Бърза помощ”. Това се налага, защото в началото на гърча не може да се знае колко ще продължи.

„Преди всичко не трябва да има паника! Роднините трябва да запомнят при каква температура възниква гърчът, колко време продължава, имало ли е изпускане на урина, посиняло ли е детето.” – поясни проф. Димитър Чавдаров.

При телесна температура над 42-43 градуса започват необратими увреждания в мозъка, затова не трябва да се допуска тя да достигне екстремални стойности.

„Гърч може да се получи и при температура между 37 и 38 градуса. Важно е да се знае дали той е настъпил преди максимума на температурата, по време на максимума, или при спадането й. С най-благоприятна прогноза са гърчовете, които са получени при максимума на температурата.” – допълни проф. Чавдаров.


Коментари