Публикация

НДСВ заяви готовност за съвместно законотворчество с управата на БЛС

Днешната среща е част от поредицата дискусии на ръководството на БЛС с представители на парламентарно представените партии...


Депутатите от НДСВ заявиха готовност да работят съвместно с новото ръководство на Българския лекарски съюз по проекти на Закон за правата и задълженията на пациентите и Закон за съсловните организации на лекарите и лекарите по дентална медицина.

Това стана на днешната среща между съсловната организация и парламентарната група на НДСВ, съобщиха от пресцентъра на БЛС.

Първият законопроект е свързан с европейски директиви и със сигурността и качеството на лекарския труд. Целта е да се направи нов прочит на професионалната защита на съсловието.

Предвижда се законът за съсловните организации да бъде усъвършенстван от гледна точка на осъществяването на повече контролни функции, регламентиране на дейности и стабилизиране на структурата на съюза.

„БЛС може да разчита на депутатите от НДСВ, когато има законодателни инициативи.” – увери д-р Антония Първанова.

На срещата е била обсъдена и приватизацията на лечебните заведения, предстоящото изготвяне на здравна карта, както и създаването на медицински инспекторат към Министерството на здравеопазването.

Депутатите са били запознати с основните приоритети на лекарския съюз – възстановяване на договорното начало, възвръщането на доверието в съсловната организация, изготвяне на правилата за добра медицинска практика и стандартите на определени клинични изисквания.

Днешната среща е част от поредицата дискусии на ръководството на БЛС с представители на парламентарно представените партии и коалиции по проблемите на здравеопазването.


Коментари