Публикация

Слаб интерес към асистираното отказване от цигарите в Плевен

През януари на националната телефонна линия за хора, желаещи да превъзмогнат вредния навик, е потърсил помощ един човек от Плевенска област...


Интересът на плевенчани към асистираното отказване от тютюнопушенето е нисък, съобщиха от РИОКОЗ-Плевен.

През януари на националната телефонна линия за хора, желаещи да превъзмогнат вредния навик, е потърсил помощ един човек от Плевенска област, уточни д-р Ирина Джикова от отдел „Опазване на общественото здраве” в Регионалната инспекция за опазване и контрол на общественото здраве.
Тя допълни, че след телефонната консултация мъжът не е посетил специалзирания кабинет в инспекцията.

Helath.bg припомня, национална телефонна линия работи от 22 декември. На номер 0700 10 323 всеки нуждаещ се може да получи консултация и подкрепа в борбата с цигарите.

Д-р Джикова обощи, че през миналата година през кабинета са преминали общо 9 души, макар броят на пушачите в областния град да е значителен.

По данни на Световната здравна организация пушачите по света са около 1,3 милиарда, като се очаква до средата на 21 век общият им брой да надхвърли 1,650 милиарда.

У нас делът на хората, подвластни на вредния навик, е най-висок във Великотърновска област – 47.7 процента. Следват областите Плевен, Ямбол, Силистра и Монтана.


Коментари