Публикация

Американски екип трансформира стволови клетки в сърдечномускулни

Учени от Уисконсин са успели да трансформират стволови клетки в клетки на сърдечен мускул, съобщи сп. Circulation Research. Стволовите клетки за експеримента са получени от човешка кожа...


Американски учени от Уисконсин са успели да трансформират стволови клетки в клетки на сърдечен мускул, съобщи сп. Circulation Research.

Стволовите клетки за експеримента са получени от човешка кожа.

Приложението на метода в медицинската практика може да позволи възстановяването на увредена сърдечна тъкан.

„В бъдеще вероятно ще можем да възстановяваме сърдечния мускул при хора, които сега могат да се надяват само на донорски материал.” – коментира проф. Тим Камп, ръководител на пресслужбата на университета „Уисконсин-Медисън”.

За да „върнат” кожните клетки към недиференцираното състояние, типично за зародиша в майчината утроба (т.е. да ги превърнат в стволови); въвеждайки в тях конкретна генетична информация с помощта на модифицирани вируси.

Изследователите уточняват, че използването на вируси носи рискове, тъй като получените по тази методика клетки могат да доведат до развитие на ракови заболявания при излекуваните пациенти. За да се избегне подобна възможност, новата методика трябва да премине период на изпитания и усъвършенстване.


Коментари