Публикация

До месец ще бъде избран директор на фонд „Ин витро”

Фондът ще сключва договори с лечебни заведения само след лицензиране според европейските директиви...


До един месец министърът на здравеопазването има задължение да назначи директор на фонд „Ин витро” и да утвърди правилника за дейността му.

Това съобщи д-р Емилия Ташева, началник на отдел „Майчино и детско здравеопазване” в Министерството на здравеопазването.

Постановлението на Министерския съвет за създаването на фонд за подпомагане на ин витро процедури при нуждаещи се двойки, което беше прието през януари, днес бе публикувано в „Държавен вестник”.

Д-р Ташева поясни, че на интернет страницата на здравното министерство ще бъде обявен правилникът за дейността на фонда, необходимите документи за кандидатстване за поста директор, както и датата, от която ще се приемат молбите.

„Важното е процедурата да бъде максимално точна и прозрачна, за да може фондът да работи ефективно.” - коментира д-р Ташева.

Цялостната дейност на фонда се изгражда с участието на водещи специалисти и на фондациите „Зачатие” и „Искам бебе”.

Сумата, с която фондът за асистирана репродукция разполага в момента, е 20 милиона лева, което дава възможност за подпомагане на 4000 жени.

Всяка пациентка има право да получи финансиране за не повече от 3 ин витро процедури.

„Трябва да е ясно, че тези три процедури не могат да се извършат в рамките на една календарна година, защото има медицински съображения за минимум 6 месеца пауза между отделните опити. Хиперстимулацията с централни хормони е доста натоварваща за организма, а за нас здравето на майките е от първостепенно значение.” – поясни д-р Емилия Ташева.

Фондът ще сключва договори с лечебни заведения само след лицензиране според европейските директиви за асистирана репродукция.

До момента 17 клиники са заявили желание да поемат работата по програмата „Ин витро”, 9 от които са в София, а останалите са във Варна, Пловдив и Плевен.

„За сравнение – в Италия има 13 ин витро практики, т.е. България е добре осигурена с тези специализирани клиники.” – допълни д-р Ташева.


Коментари