Публикация
Мозъкът разпознава храните мигновено
Установена е категорична разлика в реакцията към храните, съдържащи и несъдържащи мазнини.
Човешкият мозък „преценява” естеството на храната в рамките на хилядни от секундата.
Изследователи от университета в Лозана, Швейцария, наблюдавали с помощта на енцефалограф как мозъкът реагира на различни храни – шоколад, плодове, зеленчуци.
Установена е категорична разлика в реакцията към храните, съдържащи и несъдържащи мазнини. Мазните продукти предизвиквали забележимо по-силно отклонение в апарата.
Учените правят извода, че мозъкът мигновено „разпознава” различните категории хранителни продукти и това става независимо от това дали човек е гладен или сит в момента.
Очаква се изследването да подпомогне създаването на нови средства за лечение на болестни състояния като булимия, липса на апетит, затлъстяване, диабет.
Коментари