Публикация

Д-р Джурджев: Лимитите за направленията няма да отпаднат в съда

Oграниченията са регламентирани още с последния подписан през 2006 година национален рамков договор и никога не са отпадали


Решението на НЗОК да продължи практиката с прилагането на лимити за броя на направленията за преглед при специалист или изследвания трудно може да се атакува в съда.

Такава позиция изрази директорът на пловдивската Районна здравноосигурителна каса д-р Борис Джурджев.

„Лимити и през тази година ще има. Ше има и санкции за лекарите, които са ги надвишили.” – заяви д-р Джурджев.

По думите му, ограниченията са регламентирани още с последния подписан през 2006 година национален рамков договор и никога не са отпадали.

"Всяко тримесечие лекарите дават заявка за броя талони, а ако му са необходими още , подава молба и при повечето случай му отпускаме.” – директорът на РЗОК.

По повод на решението на Върховния административен съд за отмяна на лимитите, д-р Джурджев коментира то е основано на пропуски в процедурата, допуснати от УС на НЗОК.
Според него, решението за лимитите, взето през януари 2009 г., не може да бъде атакувано на същото основание.

Health.bg припомня, на 27 декември 2007 г., НЗОК прие решение за ограничения в броя на направленията, след като стана ясно, че няма да бъде подписан национален рамков договор. Съдът отмени текстовете с мотива, че към момента на приемането им, касата не е имала законно право да определя условия, заместващи рамковия договор.

През 2008 г. година пловдивският гинеколог д-р Ангел Ставракев спечели три дела срещу касата.

"Спазването на лимитите за талони означава компромис с медицинското обслужване. Нарушава се правото на свободен избор.” – категоричен е д-р Ставракев.


Коментари