Публикация

Още 9 българчета ще се лекуват със средства от Фонда за лечение на деца

При постъпване на спешни молби от родители се свикват извънредни заседания...


Общественият съвет на Фонда за лечение на деца одобри на днешното си заседание отпускане на средства за 9 малки пациенти.

Петмесечната С.М. от Свиленград, с тежка вродена аномалия на пикочния мехур ще се лекува във френския град Лил, за което са отпуснати 27 500 евро.

За Париж заминава Б.Т. от София, на 1 г. и 7 м., който е с вродена изкривяване на гръбначния стълб. За неговото лечение фондът определи сума от 12 700 евро.
Седемнадесетгодишният П.Й. от Ловеч ще се лекува в Германия от злокачествено заболяване – сарком на Юинг, за което са предвидени 26 000 евро.

За лечение във Великобритания на Д.П., на 13 г., са отпуснати допълнително 2117 британски паунда, защото са се наложили допълнителни процедури, надхвърлящи предварително отпуснатата на предишно заседание сума.
Диагнозата на детето е вродена портална хипертензия.

За двама младежи – Д.П. на 15 г. и Г.Б. на 18 г. фондът отпуска средства за закупуване на скъпи лекарства. Двамата страдат от левкемия, която може да бъде контролирана в Детската онкохематология в София. Общата сума за лекарствата им е 32 250 лева.

С финансиране от фонда ще бъде закупен скъпо струващ апарат за лечението на 11-годишния Е.Б. За целта са предвидени 32 000 лева. Става въпрос за кардиовертер дефибрилатор, чрез който ще се предотвратяват опасни аритмии при детето, което страда от комбиниран вроден сърдечен порок. То се лекува в Националната кардиологична болница в София.

Фондът отпуска средства и за контролни прегледи на две деца с очни заболявания, които вече са преминали курс на лечение в Германия. Става дума за Б.М., от Перник, с вродена глаукома, Другото дете – В.Б., е с очен тумор.

Следващото заседание на Обществения съвет ще се състои в средата на март.
При постъпване на спешни молби от родители се свикват извънредни заседания, съобщи пред health.bg д-р Николай Добрев – директор на центъра „Фонд за лечение на деца”.


Коментари