Публикация

Доц. Св. Ханджиев: Контролът върху храните трябва се възстанови

Традиционната българска кухня, както и кухнята на Балканите напълно отговаря на съвременните изисквания за здравословно хранене...


Традиционната българска кухня, както и кухнята на Балканите напълно отговаря на съвременните изисквания за здравословно хранене, заяви диетологът доц. Светослав Ханджиев.

Според него сред най-ценните компоненти на традиционната кухня е обилното използване на комбинациите от разнообразни зеленчуци и месо, които се приготвят заедно на бавен огън, за разлика от Западна Европа, където зеленчуците се сервират като гарнитура към предварително приготвеното месо.
Подправките в нашия регион съдържат много биоактивни вещества, които също увеличават здравословната стойност на ястията.

Сред най-полезните храни в България доц. Ханджиев нареди киселото мляко, но приготвено по традиционната рецепта и без примеси на растителни мазнини, лютеницата и червеното вино.
Той се обяви за възстановяването на институционалния контрол върху съдържанието и качеството на храните, които се предлагат на българския пазар.


Коментари