Публикация

Във Варна 84% от учениците в горния курс употребяват алкохол

Cред тийнейджърите консумацията на алкохол cе приема като средство за самоутвърждаване и престиж...


Проучване сред варненски ученици от 9 до 12 клас показва, че 84 на сто от тях употребяват алкохол.
Целта на допитването, проведено сред 1538 тийнейджъри, е да се изследва отношението им към тютюнопушенето и консумацията на алкохол, съобщи социологът Илко Тодоров.

Данните показват, че 16 на сто от учениците не консумират алкохол, 18 процента пият редовно, а 66 на сто го правят понякога.
Според 77 процента от употребяващите алкохол, той повдига настроението в компания.

По думите на Илко Тодоров, пиенето „от време на време“ е равнозначно на консумация на алкохол на всеки посетен купон или по-скромно приятелско събиране.

Анализът на данните показва, че учениците не са критични към злоупотребата със спиртни напитки, защото не осмислят последиците от нея.
От друга страна, сред тийнейджърите консумацията на алкохол е масово поведение, те го приемат като средство за самоутвърждаване и престиж. Това е и начин да се улеснят сексуалните контакти между младежите.

Според допитването, те предпочитат алкохола пред цигарите, въпреки че всеки втори пуши, а трети е пристрастен към никотина.

Д-р Снежа Златева, завеждаща токсикологията на варненската Военна болница, съобщи, че са установено случаи на алкохолизъм при ученици под 18-годишна възраст.

„А за да се стигне до състояние на абстиненция, човек трябва да е пил ден след ден години наред.“ – поясни д-р Златева.

Тя коментира, че неведнъж е срещала родители, които са задавали въпроса може ли да сервира алкохол на детски рожден ден.

Социолозите посочват, че въпреки отчетените данни за разпространението на вредните навици, над 90 на сто от анкетираните определят живота си като спокоен без особени материални лишения.


" }-->

Коментари