Публикация

Наша пациентска организация ще дискутира в ЕП проблемите на здравеопазването

Представители на Асоциацията на пациентите с бъбречни заболявания са поканени от Европейската комисия в Брюксел


Представители на Асоциацията на пациентите с бъбречни заболявания (АПБЗ) са поканени от Европейската комисия в Брюксел, където на 25 и 26 март ще се проведат разговори с делегати от най-големите пациентски организации в страните от ЕС.

Акцент в дискусиите ще бъдат лекарствените средства, но ще бъдат обсъдени и всички други значими проблеми, с които се сблъскват пациентските организации.

За 25 март са предвидени срещи в Европейския парламент, а на 26 март – с управителния съвет на Европейския пациентски форум.

„Ще представим, както проблемите на хората с бъбречни заболявания, така и цялостното състояние на здравната ни система, тъй като сме единствената организация от България, което е поканена на срещите в Брюксел.” - коментира пред health.bg Иван Димитров, секретар на АПБЗ.

Той поясни ,че асоциацията разговаря с други пациентски организации за състоянието на здравеопазването у нас.

„По отношение на проблемите на пациентите с бъбречни заболявания ще поставим въпроси, свързани с липсата на трансплантации, състоянието на хемодиализата, лекарствения списък. Разбира се, ще отбележим и позитивните неща – откриването на бази извън София за проследяване на пациенти с трансплантирани бъбреци.” – допълни Иван Димитров.

Той поясни, че от пациентската организация се надяват преди заминаването за Брюксел да се срещнат с министъра на здравеопазването д-р Евгений Желев, за да разговарят за това какви са възможностите на държавата за подобряване на здравната ни система и каква подкрепа може да се очаква от Европейския съюз.


Коментари