Публикация

Пловдивското кметство предлага създаването на ДКЦ към белодробната болница

Ако се създаде диагностично-консултативен център, това ще помогне за излизането от тежкото финансово състояние...


Ако се създаде диагностично-консултативен център към белодробната болница в Пловдив, това ще помогне за излизането от тежкото финансово състояние, в което се намира лечебното заведение.

Такава позиция изрази заместник-кметът по икономическите въпроси Александър Константинов.

Идеята му ще бъде обсъдена на заседание на местния общински съвет на 26 февруари.

Според Александър Константинов, в момента Специализираната болница по пневмо-фтизиатрични заболявания за активно лечение "Д. П. Кудоглу" дори теоретично не може да излезе на печалба, защото има договор с касата само по три клинични пътеки.

„За периода 2005-2008 г. болницата е получила от държавния бюджет приблизително 4 милиона лева, които са крайно недостатъчни. Да не говорим, че за диспансерното обслужване на болните от цяла Южна България държавата не дава нито лев допълнително.” - подчерта заместник-кметът.

По думите на управителя на лечебното заведение д-р Георги Благоев, всяка година белодробната болница търпи загуби между 200 и 500 хиляди лева.

Според него, ако се разкрие ДКЦ, той ще може да покрива част от загубите.

Идеята е специализираният център да сключи договор с НЗОК и да поеме част от диспансерната дейност. Центърът ще получава допълнителни приходи и от лабораторните звена.


Коментари