Публикация

Доц. Н.Петров: България едва прохожда в областта на клиничното хранене

Вече се работи по създаването на национална програма по клинично хранене...


У нас клиничното хранене е малко позната област и се неглижира, въпреки че е от голяма важност.
Такава позиция изрази доц. Николай Петров, президент на Българското дружество по парентерално и ентерално хранене и завеждащ клиниката по реанимация във ВМА.

По думите му, страната ни тепърва прохожда в тази сфера.
Самото понятие „клинично хранене” не винаги се разбира правилно.

„То не бива да се приема буквално, а като хранене в случаите, когато то не може да става по стандартния начин и хранителните вещества трябва да се подават в организма по венозен или друг път.” – поясни доц. Петров.

Той подчерта, че няма заболяване, което да не се отразява върху метаболизма на пациентите. Това се отнася с пълна сила за настанените в реанимация, при които има опасност за живота.

„Лекарите се борят с дихателната недостатъчност, с шока. Проблемът с храненето остава в периферията, въпреки че е много важен, защото пациентите имат нарушен метаболизъм. Поради това те губят не само тегло, но и имунологична защита и лечението се удължава и има доста по-различен изход.” – коментира доц. Петров.

Според него, спазването на процедурите по клинично хранене може да съкрати престоя на пациентите в лечебното заведение, както и да помогне за по-бързото им възстановяване.

Той допълни, че вече се работи по създаването на национална програма по клинично хранене.

Доц. Петров беше сред участниците в Петия международен курс по клинично хранене, който се проведе между 19 и 22 февруари в плевенския Медицински университет. 


Коментари