Публикация

Ръководствата на БЛС и здравната каса обсъждат анекс към НРД 2006

Старата управа на БЛС насрочва нов събор през март, след като на два пъти не събра кворум...


За да се подобрят параметрите за работа на лекарите, е необходимо да се изготви анекс към Националния рамков договор от 2006 г., с който да се променят алгоритмите на някои клинични пътеки.

Такова предложение беше направено от ръководството на БЛС на днешната среща с управата на НЗОК.
Представителите на съсловната организация и на здравната каса обсъдиха възможността промените в работата по клиничните пътеки да бъдат включени към правилата за работа, приети от НЗОК на 20 януари.

„Засега става дума само за алгоритмите на работа, не за финансови параметри, тъй като те са обвързани с бюджета на касата, който е приет.” – поясни пред health.bg председателят на БЛС д-р Божидар Нанев.

По думите му, има реална възможност през април да започнат преговори по рамковия договор за 2010 г.

По повод на упреците от страна на старото ръководство на БЛС, че новата управа на лекарската организация е нелегитимна, д-р Нанев заяви, че те са лишени от правно основание.

По-рано днес д-р Андрей Кехайов заяви пред health.bg, че съборът, на който д-р Нанев оглави БЛС и беше избран новият управителен съвет, е нелегитимен и че въпросът ще бъде поставен на международно ниво.

По думите му, над 200 от регистрираните делегати на форума, свикан от министъра на здравеопазването д-р Евгений Желев, са били с неплатен членски внос и не са имали право да гласуват.

Health.bg припомня, старото ръководство свика събор на съсловната организация между 18-21 в Сандански, но след като не събра кворум, той беше отложен за 20-22 февруари. Форумът, който трябваше да се състои в София, също не събра необходимия минимум от 306 регистрирани делегати и не се проведе.

Д-р Кехайов заяви, че съборът отново е отложен и ще се проведе след 10 март. Той отново отправи упрек за политическа намеса в работата на БЛС.

„Няма правни основания да се атакува легитимността на събора, свикан от здравния министър, нито да се провежда друг отчетно-изборен събор. Може да се свика среща или нещо друго, но няма да бъде събор.” – коментира д-р Нанев.


Коментари