Публикация

Д-р Маджаров: Корупционен модел в ДКЦ източва средства от здравната система

Предлага се отдаване под наем на кабинети в ДКЦ на специалистите, както това се прави с общопрактикуващите лекари...


Поредица от корупционни скандали в поликлиниките и източване на средства прогнозира председателят на столичната колегия на БЛС д-р Методи Маждаров, ако не бъде променен моделът на работа в тях.

Днес на пресконференция беше изнесена информация за умишлен фалит на столичния ДКЦ 22, който е със запорирани банкови сметки заради натрупани дългове.
Към момента диагностично-консултативният център дължи 380 хил. лв. по съдебни искове, подлежащи на събиране от съдия-изпълнител. Дълговете към Столичната община са 270 хиляди лева, а към доставчици – около 200 хиляди лева, алармираха лекари от здравното заведение.

„Крайно необходима мярка е промяната на структурата на ДКЦ. При нас тя не работи.” – коментира д-р Галя Генчева.

Според лекарите, финансовото състояние на поликлиниката се дължи на корупционна схема. Като пример се посочва негоден апарат за магиитен резонанс на фирмата „Медискан”, нает от бившия управител д-р Никола Славчев за сумата от 18 хиляди лева месечно.
Апаратът не е използван, но „Медискан” завежда два съдебни пред Търговския арбитражен съд.

По единия иск ДКЦ 22 трябва да плати над 200 хиляди лева. Другият – за 750 хиляди лева, засега е спрян.

Междувременно специалистите, наети на работа в поликлиниката, получават 35 процента от приходите, а останалите 65 на сто отиват в сметката на здравното заведение, което не прави нищо за подобряване на условията на работа.

„Работим в мизерни кабинети, без апаратура, със страх от съдия-изпълнител. Тази структура – ДКЦ, не работи. Искаме тя да се трансформира: ние лекарите да се обособим като самостоятелни практики. Да мислим само за пациентите, да не заплащаме с труда си дългове, които са натрупани от друг.” – коментира д-р Таня Тодорова.

Според д-р Галя Генчева, смяната на управителя, уличен в корупция, не решава проблема, след като самият модел на ДКЦ допуска подобни практики.

„Не желаем повече да сме наемни работници, които да служат за източване на пари от здравната система.” – допални д-р Генчева.

Предложението специалистите да могат да наемат кабинети в поликлиниките и да имат самостоятелни практики по подобние на личните лекари, се подкрепя от столичната колегия на БЛС.

Д-р Методи Маджаров заяви, че схемата от ДКЦ 22 може да бъде приложена на други места, затова е необходимо да се вземат мерки.
Софийската колегия ще внесе в Столичната община предложение за изготвяне на правилник за отдаване под наем на кабинети в ДКЦ на специалистите, както това се прави с общопрактикуващите лекари.
В други градове вече е установен такъв модел.

Общинския съветник от ГЕРБ Данаил Кирилов се ангажира предложението на лекарите да бъде разгледано от местния парламент.

Освен това, предстои обсъждане на пререгистрацията на общинските здравни заведения в столицата след ликвидацията на Столичния медицински холдинг, която стана факт на 31 декември 2008 г.


Коментари