Публикация

Калцият намалява риска от рак?

Мащабно американско проучване показва, че богатото на калций меню може да предпазва от някои видове рак...


Мащабно американско проучване показва, че богатото на калций меню може да предпазва от някои видове рак, съобщи Асошиейтед Прес.

Ползите се извличат предимно от храна богата на калций, а не от хапчета.

В изследването, публикувано в Archives of Internal Medicine, са участвали почти 500 хиляди доброволци, които са анкетирани за хранителните им навици и са проследени през следващите години за евентуални ракови заболявания.

Резултатите показват, че калцият предпазва по някакъв начин клетките от преобразуването им в ракови. Още не е установено как точно.

При различните видове рак процентите са различни, но хората, които консумират между 1530 (мъже) и 1881 (жени) милиграма калций дневно, са по-малко застрашени от рак - 30% на хранопровода, 20% в областта на главата, 16% на дебелото черво (при мъжете); а при жените - 28%.

Калцият повлиява и риска от рак на черния дроб, който се среща по-рядко. Препоръчително е да се набавя от мляко или други хранителни продукти, а не от медикаменти.

Необходими са още изследвания, които да потвърдят резултатите, уточняват учените.

Коментари