Публикация

Пържените храни вредят и на сърцето

Канцерогенното вещество акриламид, което се образува в много продукти при пържене и печене на грил, увеличава риска от сърдечни заболявания.


Канцерогенното вещество акриламид, което се образува в много продукти при пържене и печене на грил, увеличава риска от сърдечни заболявания.
Досега учените посочваха акриламида като фактор за развитие на тумори и и болести на нервната система.

При наблюдението си върху доброволци, всекидневно употребяващи картофен чипс, американски медици установили развитието на процеси, благоприятстващи сърдечните болести.
Резултатите са публикувани в American Journal of Clinical Nutrition.

Най-високо съдържание на акриламида има в картофите и зърнените продукти, подложени на топлинна обработка чрез пържене.
Лекарите препоръчват избягването на чипс, пържени и приготвени при висока температура храни.

Коментари