Публикация

Заекващите у нас са 70-80 хиляди, логопедите не достигат

За да бъде лечението успешно и да се постигне плавна реч, са необходими непрекъснати упражнения при спокоен режим...


Около 70-80 хиляди души в България заекват. Същевременно в страната има недостиг на логопеди, които да помагат на хората да се справят с проблема.

Това заяви Ивелин Шапков, председател на Сдружението за инициативи по заекването.

Специализираната помощ е от изключителна важност, особено за децата, тъй като при тях все още говорните навици не са напълно изградени.

„При най-малките е важно да се обърне внимание на проблема в началната фаза. С подходяща терапия заекването може да се омекоти и дори да изчезне напълно.” – коментира Ивелин Шапков.

Определяща е и ролята на родителите, които трябва да подхождат с разбиране и отговорност към проблема на детето и да му осигурят спокойна атмосфера, без напрежение и излишни натоварвания.

Един от най-често практикуваните методи за лечение на заекването включва пълно мълчание за около месец. Това дава възможност на хората да отвикнат от говорните си навици, след което да изградят правилния начин на изказ с помощта на специалист.

За да бъде лечението успешно и да се постигне плавна реч, са необходими непрекъснати упражнения при спокоен режим.

Заекването може да е наследствено или причинено от стрес. При хората с такъв проблем се наблюдава по-висока степен на тревожност. Това обаче не им пречи да се реализират успешно на пазара на труда.

Сдружението за инициативи по заекването ще номинира четирима представители (2 момчета и две момичета); които ще вземат участие в Седмата младежка среща, организирана от Европейската лига на асоциациите на хора със заекване (ЕЛСА).

В инициативата, която ще се проведе от 25 до 31 юли в Англия, ще участват 36 заекващи младежи от 9 европейски страни.
Програмата ще включва семинари, лекции, игри, театрални постановки, социални и други дейности.

„Целта е всеки от участниците да разбере, че говоренето е една малка част от това, което иска да каже”. – поясни Ивелин Шапков.

Номинираните младежи трябва да са на възраст между 18 и 26 години и да не са участвали в предходните младежки срещи на ЕЛСА.

По време на срещата те ще имат възможност да контактуват със свои връстници и да се информират за работата на националните сдружения, да споделят страховете, притесненията и успехите си, да практикуват говорни техники в спокойна среда.

Таксата за участие е 120 евро, като в нея са включени закуската, обядът и вечерята.
Половината от транспортните разходи се поема от ЕЛСА.


Коментари