Публикация

Открита е терапия за нелечима форма на туберкулозата

Ефективно лечение на най-опасната форма на туберкулоза, която досега практически не се поддаваше на лечение, са открили учени от нюйоркския университет „Йешива”...


Ефективно лечение на най-опасната форма на туберкулоза, която досега практически не се поддаваше на лечение, са открили учени от нюйоркския университет „Йешива” заедно с изследователи от Националния институт по алергии и инфекциозни заболявания на САЩ.

Новият метод се основава на комбиниране на два медикамента, които се прилагат при бактериални инфекции, съобщава сп. Science.

Терапевтичната формула е приложена успешно както при лабораторни щамове, така и при бактерии, изолирани от пациенти с туберкулоза, устойчива на антибиотици.

Единият от медикаментите блокира бактериалния фермент беталактомаза, който в нормално състояние блокира действието на второто лекарство – антибиотика меропенем.

Туберкулозата се развива при активирането на бактерията Mycobacterium tuberculosi. Според публикацията, в организма на всеки трети жител на планетата може да бъде намерена някоя от разновидностите на бактерията.
Около 10 процента от носителите и развиват активна форма на заболяването на някакъв етап от живота си поради влошен имунитет.

По-податливи са малките деца и хората в напреднала възраст.
Епидемиолозите отбелязват, че заболеваемостта от туберкулоза расте в световен мащаб от 80-те години на миналия век. Причина за това е както разпространението на СПИН, така и появата на нови щамове на туберкулозната бактерия, които са устойчиви на съществуващите антибиотици.


Коментари