Публикация

Между 300-400 хил. българи са зависими от алкохола

Парадокс е, че този проблем получава изключително слабо внимание както от обществото, така и от институциите...


България е сред първите пет страни по консумация на алкохол в Европа. У нас, както и на целия континент, от алкохолна зависимост страдат от 3 до 5 % от населението, или около 300-400 хиляди души.

Това съобщи д-р Александър Канчелов, началник на клиника за лечение на зависимости.

Д-р Канчелов заедно със специалисти от Шотландия, Полша, Словакия и Испания участва в работна среща по инициатива на Европейската комисия.
Целта е да бъде проучен достъпът до лечение на зависимите в отделни европейски страни, както и да бъдат намалени негативните последици върху здравето на злоупотребяващите с алкохол и наркотици.

„Един от сериозните проблеми, свързани с лечението на хората с алкохолна зависимост, е, че то започва много късно. А това води до задълбочаване на проблемите, затруднява ефекта.” – подчерта д-р Канчелов.

Според него е парадокс, че този проблем получава изключително слабо внимание както от обществото, така и от институциите.
Същевременно в страната е налице недостиг на специализирани кабинети и клиники за лечение.

Д-р Канчелов бе категоричен, че по отношение на проблемите с алкохола ролята на държавата трябва да бъде по-активна.
Препоръчително е да бъдат въведени по-строги мерки при продажба на алкохол на младежи, както и пълна забрана на алкохол при шофиране.

„Идеята за определяне на количество, разрешено при шофиране, е убийствена. Тя е сама по себе си патологична и безотговорна.” – заяви д-р Канчелов.

По данни на Световната здравна организация 30 % от мъжете и 20 % от жените консумират алкохол в количества над допустимата норма.

За стандартно питие се приема концентрат в количество 20 грама, чаша бира или леко вино.
Седмично мъжете не бива да употребяват повече от 21 стандартни питиета, а жените - 14. Консумацията над тази граница може да доведе до сериозни здравословни проблеми – чернодробна цироза, възпаление на панкреаса, да увреди мозъка и сърцето.


Коментари