Публикация

Проф. К. Чернев: Хроничните чернодробни болести водят до мозъчни увреждания

УМБАЛ „Александровска” организира профилактични прегледи на 11 и 25 март. Кампанията продължава и през април...


Между 30 и 80 процента от хората с чернодробна цироза страдат от нарушение на фините мозъчни функции, познато в медицината като хепатална енцефалопатия.
На подобен риск са изложени и страдащите от други хронични чернодробни заболявания, но голяма част от засегнатите не подозират, че имат такъв проблем.

Това заяви проф. Константин Чернев, национален консултант по вътрешни болести и началник на поликлиниката по пропедевтика на вътрешните болести в УМБАЛ „Александровска”.

На началните етапи хепаталната енцефалопатия е напълно лечима, затова ранната диагностика е особено важна.

Симптомите са трудно забележими, поради което и личният лекар, и близките на болния често не предполагат, че мозъчните му функции са нарушени.
При липса на адекватно лечение може да се стигне до инциденти при шофиране или други дейности, изискващи постоянна концентрация или фина координация.
Статистиката в Германия показва, че 20 на сто от пътните инциденти са предизвикани от хора с хепатална енцефалопатия.

Страдащите от това заболяване се уморяват лесно, по-раздразнителни са и сънят им е нарушен. Наблюдават се и изменения в почерка.
След като са вечеряли обилно, на следващия ден изпитват затруднения, ако се наложи да завият крушка, допълни проф. Чернев.

Тъй като симптомите са характерни и за други заболявания, диагностиката е трудна, подчертават специалистите.

Най-често хепаталната енцефалопатия е следствие от наличието на чернодробна цироза, от която страдат над 100 хиляди българи.
Вторият по значимост рисков фактор е чернодробната стеатоза – нарушение на функциите на черния дроб, при което в него се отлагат наднормени количества мазнини.
Страдащите от хепатит В и С също за застрашени.

Специалистите съветват дори пациентите с по-леки чернодробни заболявания да преминат профилактичен преглед. Той се състои в психометричен тест, който се провежда за около 30 минути.


УМБАЛ „Александровска” организира дни на отворените врати за безплатни профилактични прегледи.
Първите такива дни ще се проведат на 11 и 25 март от 11.00 до 14.30 ч.
Желаещите трябва да се запишат през идната седмица на тел. 923 07 23 между 8.00 и 16.00 ч.

Кампанията продължава и през април, като датите ще бъдат определени допълнително.


Коментари