Публикация

Японски апарати за унищожаване на игли бяха дарени на 4 здравни заведения

Устройствата, произведени в Япония, позволяват иглите да бъдат третирани с висока температура...


Апаратура за унищожаване на употребявани медицински игли беше дарена днес на четири български здравни заведения от международната изследователска фондация „Хасуми”.

Това съобщи пред health.bg проф. Иван Черноземски, председател на настоятелството на фондацията.

Апаратите, позволяващи да се намали рискът от пренасяне на инфекциозни заболявания, са предназначени за Националния център по заразни и паразитни болести, Националния център по хематология и трансфузиология, Медицинския университет в Плевен, Специализираната болница за активно лечение по инфекциозни и паразитни болести "Проф. Иван Киров" в столицата.

Устройствата, произведени в Япония, позволяват иглите да бъдат третирани с висока температура, при което се стопяват. Спринцовката заедно с иглата се плъзва в специално пригоден отвор. След процедурата на мястото на иглата остава метално топче, което не само предотвратява вероятността от убождане, но изключва възможността за повторно използване на спринцовката.

При старите технологии иглите просто се режат и рискът от убождане остава.

„Използването на съвременна апаратура ще спаси хиляди хора от заразяване с хепатит В и С, СПИН и други инфекциозни заболявания. С въвеждането на новата технология би трябвало да започне нова страница в българското здравеопазване.” – коментира проф. Черноземски.

По думите му, най-честите случаи на заразяване от използвани игли са при небрежност на медицинския персонал, както и при употреба на венозни наркотици.
Нерядко зависимите от упойващи вещества търсят такива игли сред медицинските отпадъци.

Разпространена е практиката употребените игли да се поставят в хартиени опаковки, които лесно се пробиват и се създава голям риск от случайно заразяване.


Коментари