Публикация

Кампания „Повече българчета за България“ започна по радио „Витоша”

Едномесечна кампания в подкрепа на бездетните двойки започна от днес предаването „Тройка на разсъмване“ съвместно с фондация „Искам бебе”...


Едномесечна кампания в подкрепа на хората с репродуктивни проблеми започна от днес предаването „Тройка на разсъмване“ по радио „Витоша”, съвместно с фондация „Искам бебе”.
Това обявиха на пресконференция организаторите на проявата.

Кампанията „Повече българчета за България“, която се провежда за трета поредна година, ще акцентира върху различните възможности за решаване на проблемите на бездетните двойки и диагностиката на плода по време на бременността.

Сред актуалните теми, които ще се обсъждат в предаването всеки делничен ден, са дарителството на сперма и яйцеклетки, както и възможността семействата да се обръщат към сурогатни майки, когато съпругата не може да износи детето.

Специално внимание ще бъде отделено на диагностиката на плода.
По думите на организаторите, е важно не само хората с репродуктивни проблеми да станат родители, но и да имат здрави деца.

„Важно е да се знае дали при плода няма несъвместими с живота аномалии. Тогава се налага бременността да се прекъсне. Около една трета от аномалиите на плода са свързани с бъбреците. Много чести са и гръбначните малформации.” – коментира доц. Анелия Буева, нефролог в Специализираната болница за активно лечение по педиатрия към Медицинския университет в София.

Тя подчерта, че съвременната медицина разполага с възможности за ранна диагностика на плода (на 15-ата седмица от зачеването) – ултразвук, биохимично изследване, амниоцентеза.
Това позволява при тежки малформации бременността да бъде прекъсната навреме, без да се застрашава здравето на майката.

По думите на доц. Буева, такава преценка трябва да се прави от добър специалист.
„Апаратура има навсякъде, важен е човекът пред екрана.” – поясни тя.

В предаването „Тройка на разсъмване“ ще се дискутират и промени в законовата уредба, които биха позволили на стерилните двойки да заченат, както и възможността те да осиновяват деца по облекчена процедура.
Към момента вариантът за привличане на сурогатна майка не е уреден нормативно, дори за случаите, когато тя има родствена връзка с родителите.

Организаторите на кампанията са обезпокоени от недостига на генетичен материал в банките за сперма и яйцеклетки у нас. (Страната ни внася сперма от чужбина.)
Затова в ефира на радио „Витоша” ще бъдет обсъдени и проблемите на донорството.


Коментари