Публикация

Доц. Генев: Планира се в имунизационния календар да влязат нови ваксини

Предвижда се от 2010 г. на децата да се поставя 5-валентната ваксина срещу дифтерия, тетанус, коклюш, детски паралич и хемофилус инфлуенце...


]<<Министерството на здравеопазването планира от 2010 г. в имунизационния календар да бъдат включени нови ваксини, по предложение на Българската педиатрична асоциация.

Това съобщи председателят на асоциацията доц. Евгений Генев.

Той припомни, че на 26 февруари на заседание на парламентарната здравна комисия главният държавен здравен инспектор д-р Тенчо Тенев е обявил намерението на здравното ведомство.

„Ако се изготвят нормативните документи навреме, от догодина на децата вече ще се поставя 5-валентна ваксина срещу дифтерия, тетанус, коклюш, детски паралич и хемофилус инфлуенце. Сега се поставя 3-валентна.” - поясни доц. Генев.

Предвижда се от идната година имунизационният календар да включва и ваксина срещу пневмококова инфекция.

„Нашата идея се прие, но ще има избори, нов кабинет, нов министър, и дали ще се осъществи, не смея да твърдя.” – коментира председателят на педиатричната асоциация.

Той допълни, че детските лекари са настоявали ваксината срещу човешкия папилома вирус да стане задължителна за момичетата до 12 години, но идеята е била отхвърлена.

Въпросът за актуализацията на имунизационния календар беше поставен и от хасковския педиатър [url="http://www.health.bg/lang_bg/news.php?id=4305"]д-р Марио Янакиев[/url], по повод смъртта на 6-годишно дете, което почина от менингококов сепсис.
Д-р Янакиев инициира подписка за включване на нови ваксини в имунизационния календар.


Елена Георгиева

Коментари