Публикация

Пациенти с трансплантирани бъбреци са готови да съдят България в Страсбург

Ако се отнеме възможността за избор на имуноподтискащи медикаменти на хората с трансплантирани бъбреци...


Асоциацията на пациентите с бъбречни заболявания ще съди България в Страсбург, ако се отнеме възможността за избор на имуноподтискащи медикаменти на хората с трансплантирани бъбреци.

Това съобщи Иван Димитров, секретар на асоциацията.

Законът за обществените поръчки изисква при включването на лекарства в новия позитивен списък, ако са налице алтернативни възможности, да се предпочита медикаментът с най-ниска цена.
Ако бъде приложено безусловно, това изискване ще лиши бъбречно трансплантираните от поддържащо лечение с качествен имуноподтискащ препарат, без каквото организмът отхвърля органа.

По силата на закона, вместо досега използвания оригинален имуносупресор, в списъка трябва да бъде включен чешки аналог, при който реакциите на отхвърляне са много чести. Поради това той практически не се прилага в други страни, освен в Чехия.

„Поема се огромен риск, за да се спестят 100-200 лева. Ако се появи реакция на отхвърляне на бъбрека, лечението струва най-малко 100 хиляди лева. В крайна сметка ще излиза по-скъпо. По отношение на лекарствата трябваше да се приеме промяна в Закона за обществените поръчки, която да защити правото на избор на пациентите.” – коментира Иван Димитров.

Той допълни, че Европейската комисия подготвя нови изисквания, според които сраните от общността ще бъдат задължени да осигуряват качествено лечение на своите граждани. Това означава бюджетните средства за лекарства да се определят не според стойността на най-евтините препарати, а на базата на медикаментите със средни и високи цени.
Същевременно, европейската практика е пациентските организации да участват в ценообразуването на лекарствата.

„Все още се работи върху новия лекарствен списък, но ако бъде включен само чешкият препарат, юристите ни са готови да внесат иск в Страсбург.” – поясни Иван Димитров.

Нealth.bg
припомня, позитивният лекарствен списък трябва да бъде изготвен до 31 март.

Утре, 12 март, се отбелязва Световният бъбречен ден.
Асоциацията на пациентите с бъбречни заболявания ще даде пресконференция в БТА от 11.00 ч.


Коментари