Публикация

И обиколката на врата има значение за сърдечния риск

Учени от Бостън са установили, че при хората, които имат нормална талия, също може да съществува риск от сърдечни болести, ако имат по-дебел врат...


Учени от Бостън са установили, че обиколката на врата също е от значение за риска от кардиологични проблеми, съобщи Би Би Си.
Досега като индикатор на такъв риск се приемаше натрупването на тлъстини около кръста.

Проучването е показало, че дори тези, които имат нормална талия, са в голям риск, ако имат по-широк врат. Специалистите откриват все повече доказателства, че не е от значение колко са килограмите в повече, а къде са ситуирани мастните натрупвания.

Изследването е обхванало повече от 3300 мъже и жени на средна възраст 51 години. Проследени са зависимостите между обиколката на врата и количествата на холестерола.

При мъжете всеки 3 см. в повече намаляват добрия холестерол с 2,2 милиграма на децилитър кръв, а при жените – с 2,7 mg/dl.

Сантиметрите не влияят на лошия холестерол, но засягат нивата на глюкозата в кръвта – за всеки 3 см. нивата се повишават с 3.0mg/dl при мъжете и 2.1mg/dl при жените.

Учените поясняват, че мазнините могат да се натрупват около важните органи и без това да е видимо отвън. Ограничението в храната не винаги е това, от което тялото се нуждае, упражненията и движението обаче винаги са от полза, допълват специалистите.


Коментари