Публикация

Храненето e ключът към здравето и дългия живот

Храненето е в основата на здравето и на дълголетието, заедно с физическата активност, околната среда, хормоните и душевното равновесие.


Храненето е в основата на здравето и на дълголетието, заедно с физическата активност, околната среда, хормоните и душевното равновесие.

Това заяви д-р Маркус Метка, председател на Австрийската асоциация за антиейдж общество.

„Забавянето на стареенето и здравният статус в голяма степен зависят от самия човек. Според различни изследвания, стареенето е само до 30 % генетично заложено.” – посочи д-р Метка.

Той поясни, че целта на антиейджинга - медицината, насочена към превенция на старостта, е не само да бъдат удължени годините на човека, но и да го научи, че с правилен начин на живот могат да се избегнат редица заболявания – сърдечно-съдови болести, рак, затлъстяване.

"50% от раковите раболявания са причинени от неправилно хранене. Важно е да се отбележи, че няма дебели столетници." - аргументира се д-р Метка, наричан гуру на антиейджинга.

В антиейджинг медицината се акцентира върху два фактора, които ускоряват стареенето – възпалителните процеси и оксидативния стрес, предизвикан от изобилието на свободни радикали.

Благотворно влияние върху човешкото здраве оказват храните, бедни на въглехидрати, качеството на мазнините, плодовете и зеленчуците.

Най-полезни за превенцията на стареенето са традиционните средиземноморски и японски храни, тъй като именно в тях въглехидратите са най-малко, набляга се повече на плодовете и зеленчуците.

Здравословно въздействие оказва и соята, която също е фактор срещу ранното остаряване.

„Соевите зърна са богати на растителен протеин, на полезни мастни киселини, в тях се съдържат и много микроелементи, витамини и диетични фибри. Соята съдържа и изофлавони (растителни хормони, които противодействат на оксидативния и възпалителния стрес в организма).” – припомни д-р Метка.

Богатият на соя хранителен режим заздравява костите, намалява риска от злокачествени заболявания, отразява се благотворно върху външния вид на кожата.


Коментари