Публикация

Учени: Гъбите и зеленият чай намаляват риска от рак на гърдата

Около 10 грама пресни гъби дневно намаляват риска с две трети, а 4 грама сушени гъби – наполовина...


Изследване на учени от Западна Австралия показва, че консумацията на гъби и зелен чай намалява риска от рак, съобщи Ройтерс.

Проучването, публикувано в International Journal of Cancer, е обхванало над 2000 жени от Китай, където се наблюдават до 5 пъти по-ниски нива на заболяването.
Данните показват, че пресните или сушени гъби в менюто намаляват риска от рак на гърдата. Консумацията на зелен чай също допринася за понижаването на опасността.

Анализите сочат, че хранителният режим на китайките оказва значително влияние за по-ниската заболеваемост. Около 10 грама пресни гъби дневно намаляват риска с две трети, а 4 грама сушени гъби – наполовина.

При жените, които консумират и гъби, и зелен чай, рискът от рак е между от 11 до 18%.

Учените все пак уточняват, че откритието е биологически правдоподобно, но за да бъдат признати данните за безспорни, са необходими още доказателства.


Коментари