Публикация

Доц. В. Икономов: Превенцията на бъбречните заболявания е възможна

Всеки десети българин е с ограничена бъбречна функция. Огромна част от хората обаче не подозират за проблема си, затова отговорност на лекарите е...


Всеки десети българин е с ограничена бъбречна функция. Огромна част от хората обаче не подозират за проблема си, затова отговорност на лекарите е да разпознават симптомите и да назначават консултации с нефролог навреме.

Това заяви доц. Валентин Икономов, завеждащ Клиниката по нефрология и диализа във варненската болница „Св. Марина”.

„Въпреки че и досега обучавахме нашите пациенти как да се грижат за себе си и какво представлява тяхното заболяване, от тази година образователните курсове ще се застъпят още по-широко в нашата практика.” - поясни доц. Икономов.

Той допълни, че болните ще станат и част от годишната диализна конференция, но вече не като слушатели, а като участници. Тази година форумът ще се проведе в Албена от 14 до 15 май.

„Превенцията на бъбречните заболявания е възможна.” - категоричен е специалистът.

Рисковите пациенти – с хипертония, диабет, с установен белтък в урината, подлежат на системен контрол, който започва от кабинета на семейния лекар.

Доц. Валентин Икономов е на мнение, че ако тези хора се изпратят на нефролог навреме, заболяването може да бъде излекувано, а пациентите на диализа ще са по-малко.



Коментари