Публикация
Учени: Вегетарианството вероятно увеличава риска от рак на дебелото черво
Вегетарианството намалява риска от някои видове рак, но все още няма обяснение за по-високата заболеваемост от рак на дебелото черво...
Британски учени са установили, че хората, които не ядат месо, страдат значително по-рядко от ракови заболявания, съобщи Би Би Си.
Проучването, публикувано American Journal of Clinical Nutrition, обхваща данни за 52 700 мъже и жени.
Хората са разделени на 4 групи в зависимост от хранителния режим – месоядни, консумиращи риба, вегетарианци и вегани (приемащи само растителна храна).
Най-малко случаи на рак са наблюдавани при консумиращите риба и вегетарианците в сравнение с месоядните.
Вегетарианците обаче са застрашени от рак на дебелото черво – единственото онкологично заболяване, което в тази група дори се среща с по-голяма честота, отколкото при месоядните.
Досега появата на този вид рак се свързваше предимно с червеното месо, напомнят учените.
Онкологичните заболявания зависят от множество фактори. Вегетарианството намалява риска от някои видове рак, но все още няма обяснение за по-високата заболеваемост от рак на дебелото черво сред привържениците на този хранителен режим, уточняват специалистите.
Коментари