Публикация

Около 3000 души подкрепят промяната на имунизационната политика

Точно преди седмица в Хасково започна подписка в интернет с искане за въвеждането на нови, съвременни и безплатни имунизации за децата...


Около 3000 души са се включили до момента в петицията за промяна на политиката на ваксиниране у нас.
Това съобщи пред health.bg педиатърът д-р Марио Янакиев, инициатор на петицията.

Точно преди седмица в Хасково започна подписка в интернет с искане за въвеждането на нови, съвременни и безплатни имунизации за децата. Повод за дискусията по имунизационния календар беше смъртта на 6-годишно момче от областния град, което почина от остър менингококов сепсис.

„В петицията се включиха майки и бащи, лекари, хора от страната и чужбина. Всички те са на мнение, че нашият имунизационен календар е изостанал. Много от подписалите се споделят, че имат желанието, но не и финансовата възможност да закупят по-модерни ваксини, за да защитят децата си.” – отбеляза д-р Янакиев.

Педиатърът бе категоричен, че парите, които държавата ще даде за по-съвременни ваксини, са в пъти по-малко от средствата за лечение.

Срещу бактериите пневмокок и хемофилус, причиняващи заболявания като менингит, пневмония, отити, има ваксини, които се прилагат в редица страни безплатно. Засега обаче те не са въведени у нас.
Затова в петицията се настоява именно тези ваксини да станат задължителни.

Предлага се също да бъде въведена по-безопасна петвалентна ваксина, която се поставя на втория, третия и четвъртия месец от раждането на детето.

Д-р Марио Янакиев изрази надежда, че тези искания ще бъдат разгледани в края на седмицата от експерти на Министерството на здравеопазването.


Коментари