Публикация

Варненският онкодиспансер се нуждае от 380 000 лв. за нова операционна

За финансирането на начинанието д-р Игнатов разчита на дарения и на средства от бюджета на диспансера...


Онкодиспансерът във варненския кв. „Аспарухово“ се нуждае от 380 хиляди лева за оборудване на нова операционна, тъй като броят на хирургичните интервенции нараства с всяка изминала година.
Това съобщи управителят на здравното заведение д-р Господин Игнатов.

Само през миналата година операциите са с около 200 повече в сравнение с 2007 г., когато те са били над 1500.
Само през миналата седмица след преглед в диспансера са хоспитализирани 13 варненки на възраст от 27 до 32 г. с диагноза рак на млечната жлеза.

Тъй като за финансирането на начинанието д-р Игнатов разчита на дарения и на средства от бюджета на диспансера, от началото на годината разходите за неговата дейност са съкратени наполовина.
От предвидените 200 хиляди лева на месец екипът разполага само с по 90 хиляди лева, а останалите се спестяват за новата операционна и за ремонт.

Оборудването трябва да бъде осигурено до средата на септември, след като първият и вторият етаж в старата сграда на диспансера бъдат обновени.

За да се гарантира, че няма да се допуснат злоупотреби със средствата от дарителската кампания, д-р Игнатов е подготвил списък с необходимите апарати и инструменти. Така дарителите ще могат лично да ги закупят.
Вече има заявка от частно лице за покупката на анестезиологичен апарат за 70 хиляди лева.

Управителят на диспансера ще се срещне с министъра на здравеопазването в столицата, за да преговаря за доставката на очаквания от варненци линеен ускорител. Той сподели притеснението си, че апаратурата вероятно няма да е с достатъчно добри параметри.


Коментари