Публикация

Д-р А. Радева: Жените между 40 и 52 г. са най-отговорни към здравето си

При 10 на сто от жените са установени промени в яйчниците, които предполагат уточняване на диагнозата чрез вагинална ехография...


Жените между 40 и 52 г. са най-отговорни към здравето си.
Това показа анализът от безплатните профилактични прегледи, проведени през първата половина на март във Варна, в кабинета на гинеколога д-р Антонина Радева.

В кампанията са се включили 128 жени от морския град. Сред тях най-много са икономистките и юристките, следвани от работещите в здравеопазването. Най-слаб е интересът сред младите момичета.

Лабораторните изследвания показват,че при 70-80 на сто от прегледаните има промени на клетъчно ниво, предизвикани от хронично възпаление. Те са насочени към личния си гинеколог за допълнителни изследвания.
При около 40 на сто от жените са установени цервикални лезии (ранички).

„Те също трябва да се лекуват. В противен случай раничките са среда за развитие на рак на маточната шийка.“ – коментира д-р Радева.

При 10 на сто от жените са установени промени в яйчниците, които предполагат уточняване на диагнозата чрез вагинална ехография, за да се установи дали те са доброкачествени.
При три от пациентките са открити клетки в предраково състояние.

„Останах с впечатлението, че за всички този преглед е бил навременен, тъй като намерих отклонения, които тепърва ще се диагностицират.“ поясни д-р Радева.


Коментари